Egy dokfilmes blog margójára.

—-

Első szárnypróbálgatásaink dokfilmesként még 2011 őszén a Budapesti Corvinus Egyetetem Társadalomtudományi karán a Szociofilm óra keretein belül történtek.

Advertisement

Esett ugyanis, hogy lehetőségünk adódott arra, hogy egy saját minidokfilm készítésével kiváltsuk a megajánlott év végi ötöst.

-

Kaptam is az alkalmon, és mivel Petinek nem sikerült beérnie az első órára (amikor erről döntést kellett hozni), önkényesen összeírtam magunkat egy csapatba, és kiválasztottam a hajléktalanságot, mint témát. A tanárunknak nagyon tetszett az ötlet, sőt volt is egy - később főnyereménynek bizonyuló - tippje, hogy kiről csináljunk portréfilmet. Így ismerkedtünk össze Atzél Áronnal.

Az ő sztorijából nem lőnénk le sokat így előre, jöjjön inkább egy kis werk: az őszi félév 4 hónapja alatt hat és fél forgatási napunk volt, így utólag visszagondolva megmosolyogtatóan trash körülmények között: egy 640x480-as mini SD-s kollégiumi SONY kamerával, egy családi NTSC-s (akkor még fogalmunk sem volt róla, ez mit jelent) SANYO handicammel, öcsém fotóállványával és apum újságírói diktafonjával felszerelkezve forgattunk.

A végeredmény - szorgalmi időszak utolsó óráján történő - bemutatása volt dokfilmes pályafutásunk igazi kezdete. Tanárunk rápörögve kis csapatunk lelkes munkája nyomán született filmre, egy külön vetítést szervezett - az egyébként rendszeresen megrendezésre kerülő Szociofilmklub égisze alatt - ahova elhívta filmes ismerőseit illetve tanszék jó pár tanárát.

Advertisement

-

Ezután csapatunk egyes tagjai - ha különutasként is, de - filmes pályára léptek, (az iskolázatlan Tarantino után szabadon) a filmkészítés művészetét autodidakta módon, illetve gyakorló szakemberek mellett gyakornokként elsajátítva. Egy évvel később, önmagunkat ismét MTC.G-ként definiálva álltunk össze, egy faluszociográfia nyersanyagának feldolgozására.

Advertisement

A film mindeközben csipkerózsika álmát aludta, mivel Áron ragaszkodott hozzá, hogy maradjunk meg az eredeti megegyezésünkben foglalt egyetemi keretek között. Ez alól egyetlen kivételt az képezte, amikor megengedte, hogy benevezzük a "Szlovák-magyar szociográfia a határ mentén" című szociográfiapályázatra, ahol szociofilm kategóriában (ebben a mezőnyben) a második helyet sikerült behúznia.

Advertisement

-

A napokban ismét összefutottunk az Angilából nemrégiben hazatért Áronnal, aki gondolt egyet, és engedélyezte a film teljes körű felhasználását. Így kerülhet most ide, a bejegyzésünk aljára a teljes film, fogyasszátok egészséggel. Ezúton is bocsi mindenkitől, akinek eddig nem mutattuk meg :)

Advertisement

______________________________________________________
A Zalaba filmmel kapcsolatos posztok a ZALABAMOVIE tag alatt érhetők el.
FB oldalunk: facebook.com/MTCpontG

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter